dilluns, 28 de gener del 2013

Crònica d'una calçotada BTT'ra

Ahir diumenge va tenir lloc la calçotada de BTT Morell a la que hi van assistir deu ciclistes acompanyats per les seves famílies, un total de trenta persones van ser les assistents, de les quals dinou eren adults i onze eren infants.
 
Encara que inicialment no hi havia prevista cap sortida en bicicleta durant la jornada, a primera hora alguns no van voler desaprofitar l’ocasió de pedalar una mica abans d'anar a cap a fer la calçotada. En total van ser tres els ciclistes que van sortir a pedalar, el Roger va matinar força, a les sis sortia dels Pallaresos, encara de nit, per anar fins a Tarragona amb pujada a l'ermita de Llorito i els fars del port inclosos, la tornada la va fer a trenc d'alba pel riu Francolí i pel Pont del Diable, els altres dos ciclistes, el Joan Maria i el Jordi, van preferir quedar a l'hora habitual i fer una ruta més rodadora per camins del Baix Camp. En canvi l'Andreu, va optar per posar la bici als rodets i pedalar una estona sense sortir de casa.
 
S'havia quedat a les deu per anar a esmorzar al bar del Centre Cultural del Morell, abans d'anar a buscar la llenya per encendre el foc i posar-se en feina, a l'esmorzar hi assistiren set persones que un cop van acabar els primers van marxar cap a buscar la llenya, carregar-la i portar-la al tros on es feia la calçotada, després van arribar la resta, i un cop tots allí es va començar a fer el foc per preparar unes bones brases i alhora a preparar els calçots per a tenir-los a punt per al moment de coure’ls. Més tard les dones van preparar l'aperitiu, la carn i les carxofes, que ben amanides i saladetes es van posar a les brases per tal que s'anessin coent.
 
Tot i que el dia no va ser gens assolellat, almenys no va fer ni el fred ni el vent dels dies anteriors, i la temperatura era prou agradable, per aquest motiu es van muntar les taules a l’exterior per a poder estar més amples i més còmodes a l’hora de menjar, i que un cop van estar parades i quan ja havia arribat tothom es va aprofitar per a fer l’aperitiu a base de patates fregides, fuet, olives arbequines i les carxofes, tot ben acompanyat d’un bon vi negre a raig de porró i on de cervesa i refrescs no en van pas faltar, mentrestant es començaven a coure els calçots primer i desprès la carn, la llangonissa i la botifarra, i la canalla aprofitava per jugar.
 
Una vegada els calçots i tota la carn i viandes ja eren a punt es van repartir per la taula juntament amb la salsa i, a peu dret, tothom va poder menjar tot allò que va voler mentre la gana li ho va permetre. Dels quatre-cents calçots que s’havien comprat no en va quedar ni un, en canvi de carn i viandes si que en van sobrar i s’aprofitaran per fer un esmorzar un altre dia.
 
Un cop tothom ja estava tip es va recollir la taula per donar pas a les postres, primer les taronges per ajudar a pair, i després les pastes per acompanyar els cafès i els licors on no hi van faltar ni l’oruxo d’herbes ni el Chartreuse, que van ser presents durant la sobretaula i la tertúlia que més tard va tenir lloc al voltant del foc per escalfar els pocs que quedaven allí, mentre alguns feien estranys rituals al voltant i per sobre de les flames per a fer que l’estada fos una mica més amena i entretinguda. Amb tot plegat els últims marxaven del lloc al voltant de gairebé les vuit del vespre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquí pots opinar sobre aquest article, deixa'ns el teu comentari.